Tisková zpráva č. 3: Unikátní soubor památek v Bohuticích

V Bohuticích byla otevřena Naučná stezka pátera Antonína Práška a proběhla instalace křížové cesty v zámeckých prostorách

Na konci listopadu byla v Bohuticích na Znojemsku otevřena nová Naučná stezka pátera Antonína Práška. Stezka navazuje na unikátní soubor památek v Bohuticích, které jsou postupně otevírány široké veřejnosti. Turisté tak budou moci absolvovat naučnou stezku otce zakladatele projektu poutního místa v Bohuticich Antonína Práška. Naučná stezka vede od Bohutického zámku, kolem Lurdské jeskyně, kde je také umístěn památník faráře Práška, přes hřbitov, až k zrekonstruované soše svatého Václava v háji za hřbitovem.

Stejně jako většina oprav bohutické infrastruktury i Naučná stezka Antonína Práška byla vybudována s finančním přispěním Evropské unie. Jedná se o dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Kromě již otevřené naučné stezky mohou zájemci po předchozí domluvě s Obecním úřadem navštívit i Bohutickou křížovou cestu umístěnou v prostorách zámku. Pro širokou veřejnost bude expozice otevřena až v průběhu března 2012. V současné době jsou sochy, které tvoří Bohutickou křížovou cestu, v plném počtu nastěhovány do nově zrekonstruovaných prostor ve II. patře Bohunického zámku. Soubor unikátních 54 dřevěných soch v životní velikosti je rozestaven do jednotlivých zastavení. Ke zvýšení intenzity zážitku návštěvníků expozice byla pro každé zastavení nainstalována sada speciálního osvětlení. Zastavení jsou rozmístěna tak, aby vyprávěla příběh Ježíše Krista od jeho odsouzení prokurátorem Pilátem Pontským ke smrti na kříží až po ukřižování a jeho uložení do hrobu.

„Sochy putovaly dlouho po republice a konečně došlo k situaci, kdy máme sochy zde na zámku. Turisté i místní mohou po předchozí domluvě s obecním úřadem křížovou cestu navštívit a mohou na vlastní oči vidět, v jakém stavu jsou sochy nyní, co s nimi děláme a co ještě míníme dělat,“ uvedl starosta obce Pavel Štefka.

„Naposledy jsme dostali dotaci z EU asi sedm milionu na zámecké nádvoří a na vybavení této expozice. Za tyto peníze jsme opravili původní podlahy, vyměnili okna, přeštukovali místnosti a nainstalovali osvětlení do expozice. Teď už jenom čekáme na slavnostní otevření, které zpřístupní expozici široké veřejnosti,“ dodal starosta obce.

Vedení obce chce spojit veledílo s návštěvou zámeckých vinných sklepů, ochutnávkou vín a místní meruňkovice a také s tradičními bohutickými slavnostmi.

Navrácení soch ve velmi zchátralém stavu se uskutečnilo v roce 2007, kdy byly na dobu 25 let zapůjčený obecnímu úřadu. Ten také zajistil jejich nákladnou rekonstrukci, obnovu a umístění v zámecké expozici. Jak sochy vypadaly a jak náročné bylo jejich restaurování, si mohou návštěvníci expozice představit při pohledu na dosud jen zakonzervovaná torza v kontrastu s již opravenými.

Například na VI. zastavení, které vypráví o setkání Ježíše Krista s Veronikou po cestě na Golgotu, jsou vidět rozdíly mezi plně zrekonstruovanou sochou Ježíše Krista a zakonzervovanou sochou Veroniky. Na soše Veroniky, která podává Ježíšovi roušku, aby si osušil tvář, jsou vidět stopy po napadení červotočem a houbou. Na několika jiných, dosud neopravených sochách, si mohou pozorní návštěvníci plně uvědomit osud, který mají sochy za sebou.

Print Friendly
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.