Tisková zpráva č. 2: Unikátní soubor památek v Bohuticích

Oprava unikátního souboru památek v Bohuticích se blíží k cíli Dokončení projektu unikátního souboru památek v Bohuticích se blíží svižným

tempem ke svému cíli. Soubor dřevěných soch „Bohutická křížová cesta“ tvoří celkem 14 zastavení vyprávějící ústřední biblický příběh o ukřižování Ježíše Krista. Vybudování kvalitní návštěvnické infrastruktury tohoto díla bylo umožněno díky dotaci z Regionálního opěračního programu Jihovýchod.

„V současné době je třicet pět soch zrestaurováno a další ještě čekají na opravu. Snažíme se sehnat peníze a doufáme, že se nám to prostřednictvím domácích zdrojů a evropských fondů podaří,“ shrnul dosavadní průběh oprav křížové cesty starosta obce Pavel Štefka.

Navrácení soch ve velmi „zbědovaném“ stavu se uskutečnilo v roce 2007, kdy byly na dobu 25 let zapůjčeny obecnímu úřadu, který zajistil jejich nákladné restaurování, obnovu a umístění v zámecké expozici. Jak sochy vypadaly a jak náročné bylo jejich restaurování, si můžeme představit při pohledu na dosud jen zakonzervovaná torza v kontrastu s již opravenými.

„Technologický koncept výroby soch je moderní. Až na dvě sochy se jedná o kvalitní cedrové dřevo. Díky této finančně náročnější variantě, kterou Antonín Prášek zvolil, se sochy přes svůj trpký osud, který zažívaly v uplynulých padesáti letech, dochovaly v takovém stavu, v jakém je dnes máme. Bohužel lipové korpusy jsou těžce napadený červotočem. Vzhledem k podmínkám, ve kterých se sochy přechovávaly, jsou soklové části rozklížené. Místy se vyskytovala i houba, která sochy poškodila“, uvádí restaurátor a pedagog Jan Knor z Vyšší odborné restaurátorské školy v Brně.

„Jsme rádi, že se sochy vrátily zpět do Bohutic, kam patří. I přesto v jakém stavu se dochovaly, je možné provádět jejich opravu. Už jenom tuto skutečnost můžeme považovat za zázrak,“ dodává starosta Pavel Štefka.

Před restaurováním proběhl průzkum, který se zaměřil na vyhodnocení stavu jednotlivých soch. V rámci tohoto průzkumu bylo zjištěno, v jakém rozsahu je poškozeno dřevo například v soklové části a kolik druhotných zásahů bylo provedeno v průběhu stěhování soch. „Po dobu provizorního uložení se na původní polychromii podepsaly všechny důsledky prostředí, od ptačích exkrementů, přes vysokou prachovou vrstvu až po polití různými tekutinami“ vysvětluje Jan Knor.

Po několika dekádách velmi špatného uskladňování přišly sochy o mnohé ze své původní krásy. Povětrnostní podmínky způsobily jak praskliny ve dřevě, tak i ztrátu některých částí postav. „Prsty a ruce, které chyběly byly znovu vymodelovány, schválený odborníky z Národního památkového ústavu v Brně a následně vyrobeny z cedrového dřeva. U soch, u kterých bylo zjištěno velké napadení červotočem a houbou, byla kromě jiného provedená petrifikace epoxidovým napouštědlem. Na opravě soch křížové cesty se podílel celý tým. Byla to rozsáhla akce, která trvala fakticky půl roku.“ dodal restaurátor Jan Knor.

V roce 2009 podala Obec Bohutice žádost o dotaci v rámci Regionálního operačního programu Jihovýchod, s cílem dát unikátnímu souboru soch důstojné zázemí. Za účelem zvýšení návštěvnického komfortu bylo opraveno zámecké nádvoří, vybudováno parkoviště (včetně parkovacího místa pro handicapované) a parkování pro autobusy. Kompletně opraveny byly rovněž interiéry II. patra bohutického zámku, kde je expozice umístěna. V polovině roku 2011 pak bylo započato s realizací projektu. Skončení veškerých stavebních prací ke konci listopadu 2011 pak ukazuje, co vše se návštěvníkům obce dále nabízí.

Další z významných památek v obci, Lurdská jeskyně, pocházející ze 30. let minulého století je spojena s areálem zámku naučnou stezkou. Rovněž Lurdská jeskyně byla díky zmíněné dotaci nově stavebně zajištěna, bylo upraveno okolí a byl vybudován památník Antonína Práška, původního iniciátora myšlenky Lurdské jeskyně i křížové cesty.

Expozice křížové cesty je v současné době již nastěhována do nově zrekonstruovaných prostorů ve II. patře Bohutického zámku. Odborní zájemci a média si mohou sochy prohlédnout po domluvě s obecním úřadem. Oficiální otevření expozice pro veřejnost je plánováno na začátek roku 2012.

Print Friendly
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.