Houslista Pavel Šporcl odhalil zrestaurované sochy křížové cesty v Bohuticích

 

Houslový virtuos Pavel Šporcl v neděli 8. června 2014 slavnostně odhalil další dvě sochy ze souboru křížové cesty v Bohuticích na jižní Moravě.

Pavel Šporcl, který ještě dnes večer vystoupí v rámci festivalu Concentus Moraviae v nedalekém Moravském Krumlově, neskrýval překvapení nad tím, jak výjimečné dílo je na jihu Moravy k vidění. Byla to jeho první návštěva a zároveň vyjádřil zájem se do Bohutic ještě jednou vrátit a znovu si celý soubor prohlédnout.

„V červenci budu koncertovat ve Znojmě, rád bych sem vzal celou rodinu. Je to úžasné místo. Dostal jsem také nabídku k prohlídce Vodní elektrárny Dalešice a té jaderné v Dukovanech. Možná se i svezeme v parníku po Dalešické přehradě,“ říká při přesunu z Bohutic do Moravského Krumlova Pavel Šporcl.

Dokončením restaurování postav sv. Veroniky a chlapce se počet dosud zrestaurovaných soch zvýšil na 36 z celkového počtu 48 soch.

Prostředky na pokrytí celkových nákladů ve výši 150 tisíc Kč poskytla Nadace ČEZ, která je již několik let partnerem křížové cesty v Bohuticích. Podpořila zde již restaurování celkem tří soch v celkové hodnotě čtvrt milionu korun. „V současné době, kdy je státní podpora podobných projektů mizivá, je pro nás jedinou možností získávat peníze na další restaurování od soukromých dárců. Nadace ČEZ je v současné době naším nejštědřejším přispěvatelem “, shrnul současnou situaci s dalším restaurováním soch starosta obce Pavel Štefka.

„Cítíme téměř povinnost podpořit projekty, jakým je oprava soch Bohutické křížové cesty pro jeho velký společenský rozměr. Památka velké umělecké i duchovní hodnoty zasluhuje péči a zachování pro další generace,“ řekla při slavnostním odhalení soch Jana Štefánková, zástupce Nadace ČEZ.

Restaurátorských prací, které trvaly téměř tři měsíce, se ujal akademický malíř Jan Knor. „Při restaurování těchto dvou postav vyrobených z cedru, byl použit trochu odlišný postup a technologie než například u figur z lipového dřeva. Sochy Veroniky a chlapce sice nevykazovaly takový rozsah poškození, jako některé předchozí, ovšem i přesto bylo nutné doplnění dřevní hmoty, vyhlazení prasklin a nutné bylo také celkové obnovení polychromie“, doplnil Jan Knor.

Bohutická křížová cesta je unikátní památka svého druhu, kterou tvoří soubor dřevěných polychromovaných soch v životní velikosti. Jednotlivé postavy, umístěné v expozici ve druhém patře zámku v Bohuticích byly vytvořeny ve třicátých letech minulého století v dílně sochaře Bohumila Beka z Kutné Hory. Po druhé světové válce nebylo možné umístit sochy do jednotlivých zastavení tak, jak to plánoval duchovní otec celé myšlenky jejich vzniku, P. Antonín Prášek. Stejně jako tradice Bohutic, jako známého poutního místa, byla rovněž i křížová cesta na dlouhá desetiletí odsunuta mimo hlavní proud pozornosti, než se ji podařilo v roce 2007 znovu vypátrat a navrátit na místo určení. Nedlouho na to byla prohlášena kulturní památkou a v roce 2009 byla z prostředků Ministerstva kultury ČR provedena první etapa restaurování celkem třiceti tří soch. O tři roky později potom díky příspěvkům starostů regionu a prostředkům Nadace ČEZ podařilo zrestaurovat další sochu – postavu farizeje.

Většina soch je vyrobena z cedrového dřeva, pouze malá část ze dřeva lipového. Sochy se vyznačují mistrným vypracováním veškerých detailů, a jejich výraz je velmi sugestivní. Tento soubor ročně přiláká do Bohutic na čtyři tisíce návštěvníků, kteří zde mohou obdivovat duchovní, kulturní a umělecký rozměr díla.

 

Print Friendly
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.