Další sochy bohutické křížové cesty se restaurují

Další sochy bohutické křížové cesty se restaurují

Další sochy bohutické křížové cesty se restaurují

V těchto dnech probíhají práce na renovaci dvou soch bohutické křížové cesty. Jaromír Juříček tráví celé dny v bohutické zámecké kapli a cedrovými kousky vyplňuje praskliny soch. Po jeho zásahu si sochy převezme restaurátor Jan Knorr.

Které sochy momentálně opravujete?

Nyní tady renovujeme dvě sochy. Jednak Veroniku, tedy šesté zastavení křížové cesty. A poté sochu bezejmnenného chlapce nesoucího nápis, odkazující k židovskému původu Ježíše Krista, což je osmé zastavení.

Můžete mi popsat, na čem konkrétně pracujete a jaké jsou další kroky?

Já mám na starost renovaci dřevěných prvků soch, které byly kvůli nevyhovujícímu uskladnění výrazně poškozeny. Mým úkolem tak je vyčistit vzniklé spáry, napustit sochy roztoky proti plísním a dalším škůdcům a nakonec praskliny vyplnit novým dřevem. Sochy jsou z cedru, některé z lipového dřeva, protože cedr zřejmě došel.

Jak dlouho trvá vaše práce na jedné soše?

Těm dvěma sochám, na kterých momentálně pracujeme, budu muset věnovat odhadem dva až tři týdny práce.

A co sochy čeká dál?

Až skončí můj díl práce, vystřídají mě restaurátoři, kteří sochy vyčistí a poté opraví takzvanou polychromii (barevná výzdoba prostorových uměleckých děl – pozn. red.).

Už jste si prohlédl celou bohutickou křížovou cestu?

Ano, prohlédl. Asi před čtyřmi roky jsme tady opravovali asi třicet soch, takže jsme zde strávili několik měsíců, během nichž na prohlídku došlo hned několikrát.

Jak se vám sochy líbí? Přeci jen se jedná o unikátní soubor dřevěných soch v životní velikosti…

Když si vzpomenu, v jakém stavu byly, když jsem je viděl poprvé a porovnám je s podobou, jakou mají dnes, je to obrovský rozdíl. A mě pochopitelně velice těší, že jsem se mohl na jejich opravě podílet. Takže musím přiznat, že prohlížení zdejší křížové cesty mě naplňuje velmi příjemnými pocity.

_______________________________________________________________

Na opravy soch přispěla Nadace ČEZ 150 000 Kč. Za její přispění byla také restaurována vloni socha farizeje, která už je zpět mezi dalšími třiceti sochami.

zdroj:  http://www.aktivnizona.cz/cs/clanky/dalsi-sochy-bohuticke-krizove-cesty-se-restauruji-999.html

Print Friendly
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.